keskiviikko 25. marraskuuta 2015

Rehellisyys maan perii tai siis rehellisyys tuottaa perittävää



                                                                   [kuva täältä]
Miksi rehellisyyttä? Jos kukaan ei vahdi maksua, kannattaako maksaa? Kannattaa. Sillä rehelliset rikastuvat. Koska talous perustuu luottamukseen.

On kaunis ajatus, että pankeissa on talletustamme määrää vastaava summa rahaa. Että halutessamme voimme muuttaa pankkitilin saldon käteiseksi rahaksi. Emme voi.

Pankeissa oleva omaisuus ei perustu kokonaan käsinkosketeltavaan omaisuuteen. Yritysten taseessa oleva omaisuus ei sekään muodostu kokonaan konkreettisista hyödykkeistä. Ja mikä hassuinta; meidän palkka ei määräydy puhtaasti sen perusteella, kuinka arvokkaita olemme organisaatiolle. Tai julkisella sektorilla: mikä on meidän kansantuotteen kasvulle tuottamamme lisä. (Jos sellainen pystyttäisiin edes laskemaan).

Kaikki perustuu luottamukseen.

Luotamme yhteiskuntaan (ja EU:uun), että käteinen raha toimii vaihdon välineenä.

Me luotamme pankkiin, että se halutessamme antaa meille käteistä rahaa.

Pankki luottaa meihin, että maksamme lainat sovitusti.

Työnantaja luottaa siihen, että teemme sovitun työpanoksen. Me luotamme työnantajaan, että saamme siitä sovitun korvauksen.

Kaikki nämä suhteet vaativat luottamusta. Toki epäluottamustilanteet on aika hyvin sanktioitu.

Mutta luotamme myös siihen, että olemme luottamuksen arvoisia. Ja että arvoomme luotetaan. (Tämän takia korkeaan luottamuspääomaan perustuvat toimet (poliitikot) vaativat erityistä luottamuksenarvoisuutta.)

Loppujen lopuksi yhteisö määrittelee luotettavuuden rajat. Näissä heijastuu arvot ja arvostukset. Ja loppujen lopuksi meidän arvomme (=palkan määrä) on seurausta yhteiskunnan arvoista ja luottamuksen määrästä.

Tämän takia epärehellisten yhteiskuntien kansantuote on matala. Rehellisyys kasvattaa sitä. Mutta vain tiettyyn rajaan asti. BKT:n saavuttaessa vakiintuneen tason, byrokratia pakottaa rehellisyyteen sanktioilla. Keskinäisen rehellisyyden merkitys vähenee.

Helposti ajattelisi, että kyseessä on aaltoliike. Rehellistä toimintaa - talouskasvua - sopimusyhteiskunta - toimintaa - sanktioita - henkilökohtainen rehellisyys vähenee -  talouskasvu hidastuu- jne.

Missähän aallonkohdassa Suomi tällä hetkellä on.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti